Mousserande vin – Processen att producera Champagne


Mousserande vin och Champagneproduktion är inte en lätt uppgift på något sätt. Det är en lång och komplicerad process med många olika vändningar på vägen. Denna process kan i slutändan påverka den resulterande stilen hos varje Champagne hus som ger sin egen signatur till var och en av detta resulterande stilar.

Så framställer man Champagne (Mousserande vin)

Till att börja med dock, börjar allt Champagne sitt liv som ett mousserande vin, som har jäst från druvor på dess vanliga sätt. Dessa mousserande viner är kända som ”bas viner” och kan göras från tre olika druvsorter.

3 olika druvsorter: Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir

Dessa är Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir. Varje druvsort kan förvandlas till Champagne ”bas vin” med hjälp av en av två metoder, det moderna sättet eller den äldre traditionella metoden. Den moderna metoden använder en malolaktisk jäsningsprocess för att skapa en mjukare och rundare smak.

Traditionell framställningsmetod av musserande vin

Användandet av den traditionella metoden gör så att man undviker denna process, För att bevara renheten i frukten. Att nöja sig med den traditionella metoden ger en aptitretande friskhet till vinet. Bevarandet av citrus smaken i druvan gör så att det produceras en mycket godare och rikare Champagne upplevelse för den som dricker.

När bas-vinerna har producerats, blandas flera sorter ihop för att skapa Champagne. De flesta Champagnerna är tillverkade av en blandning av olika bas viner. När vinerna har blivit blandade, buteljeras de tillsammans med en blandning av reserv vin, socker och jäst.

Tillägget av denna blandning skapar en sekundär jäsningsprocess, som förekommer i flaskan. Denna flaskas jäsning är hur bubblorna skapas, och som vi alla vet är bubblor nödvändiga för Champagne.

Efter denna process har ägt rum, så måste enligt lag Champagne lagras i 15 månader på flaska, även om många av Champagnehusen insisterar på att åldra deras champagne under en mycket längre tid för att helt säkerställa att den är klar att dricka när de visas i butikerna till salu.

Medan varje hus har sin egen stil för att göra Champagne det finns i princip fyra viktiga stilar. Kom och provsmaka champagne av dessa olika stilar hos oss och lär dig skillnaden!

Non – Vintage Champagne

Detta är vanligtvis en blandning från många olika basviner och tillverkad av en rad årgångar. Vissa särskilda icke-vintage champagner blandas från så många som 50 till 60 olika viner för att säkerställa finess och kvalitet.

Vintage Champagne

Vintage Champagne tillverkas med druvor från ett enda skördeår. För att komma upp i leden så måste det vara en mycket god skörd. Inte varje år är lämpligt för framställning från en sådan skörd. Av denna anledning kommer det varje år att produceras en speciell Champagne.

Rosé Champagne

Blandningen av en liten mängd röda vindruvor till Champagne skapar oftast denna. Detta kommer att ge det dess attraktiva ljusa rosa färg, och addera frukt smaker och aromer.

Prestige Cuvee

Cuvée betyder blandning. Dessa är ofta utsläppt som specialutgåvor från Champagne hus. De flesta är tillverkade av en blandning av några av de bästa druvorna och några av de bästa årgångarna.