Vad är champagne?
-Champagne är mousserat vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i östra Frankrike.
Det är vanligt att ordet champagne används för att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen, men det är endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”Méthode Champenoise” som får lov att kallas champagne.
Varför har champagneglas just den formen dom har?
-Champagne är serveras i en typisk glas kallat för flöjt eller i tulpan: en lång stam med ett högt glas. Denna typ av glas hindrar dofterna att utvecklas. Höjden på glaset är nödvändig för att bubblorna att stiga till ytan och hålla en konstant temperatur. Vi rekommenderar er att hälla upp till max 2/3 av glaset.
Vilken temperatur bör mitt vin ha?
-Champagne är alltid serveras kall och kylda. Men inte alltför kallt, annars vinet inte kan släppa sin arom. En icke årgångschampagne skulle drickas vid 8 ° C (46 ° F). En årgångschampagne vid 10 ° C (50 ° F).
Vad betyder tex Sec, Brut och Doux?
– Alla Champagner varierar från att vara riktigt sött till helt torrt. Så vad sec, brut och doux betyder är sockerhalten på flaskan.
Här är de olika sockerhalterna:
- Doux (medel söt), 4% och mer av socker
- Demi-sec (ganska söt), 2,5 till 5% av socker
- Sek (söt / torr), 1,75 till 2,5% av socker
- Extra sec (halvtorr), 1,5 till 2% av socker
- Brut (torr), 0,5 till 1,5% av socker, den vanligaste Champagnen
- Extra Brut (mycket torrt), 0 till 0,5% av socker
Finns det några bra och kända producenter?
-Listan är egentligen lång, men här kommer några exempel:
- André Clouet
- Bollinger
- Bonnaire
- Charles Mignon
- Comte de Marne
- Deutz
- Krug
- Lanson
- Moët & Chandon
- Mumm
- Pol Roger
- Pommery
- Salon
- Taittinger
- Veuve Clicquot
- Philipponnat
Vilka år är bra årgångar?
–De verkligt stora Champagne årgångarna var 1996, 1990 och 1985. Andra bra årgångar inkluderar 1995, 1989, 1988, 1983, 1982 och 1979.