Champange – Bäst och dyrast

Piper-Heidsieck bäst champange

Några av de främsta champagneproducenterna

Champange är en ädel och intellektuell dryck – och den ultimata festdrycken. Allt för få har dock kunskap nog att uppskatta en riktigt fin champagne på samma sätt som riktiga finsmakare. Vill du lära dig uppskatta champagne på samma sätt som ska du fortsätta att läsa här, likaså om du undrar vilka världens främsta varumärken inom champagne är.

Världens dyraste champanger

De största producenterna ligger bakom några av världens dyraste champagner, men vi börjar inte med de dyraste, utan med de mest uppskattade märkena. Vid en popularitetstävling kring champagne skulle Dom Pérignon få i särklass flest röster. Det finns många historier och legender runt detta, världens främsta varumärke inom champagne. Till exempel tillskrivs ofta benediktinermunken Dom Pérignon, född på 1700-talet, äran av att vara den första att producera detta mytomspunna mousserande vin. Det är definitivt inte sant, men han bidrog utomordentligt mycket till utvecklingen av champagne som vi känner den idag.

Dom Perignon

Champagnen Dom Perignon slog igenom och blev välkänt först efter 1:a världskriget, då den anrika champagneproducenten Moet & Chandon introducerade Dom Pérignon som världens första prestige- och årgångschampagne. Moet & Chandon anses tillverka de exklusivaste och dyraste champagnerna i världen. Redan 1750 började Moet sin produktion av champagne och företaget fick snabbt leverera drycker till det franska hovet – och senare också till Napoleon. Idag är Moet & Chandon ledande på marknaden när det handlar om lyxchampagne och företaget är också drottning Elizabeth II:s hovleverantör av den ädla drycken.

Piper-Heidsieck

Ett annat välkänt varumärke inom champagne är Piper-Heidsieck, av många ansedda som leverantör av det dyraste mousserande vinet i världen. Heidsieck har fått smeknamnet Marilyn Monroe-champagnen tack vare ett välkänt Marilyn-citat: ”Det enda jag behöver för att vakna varje morgon är ett glas champagne från Piper-Heidsieck”.

Perrier-Jouet – Cristal – Bollinger

Champagnen Perrier-Jouet känns igen på sin blommönstrade flaska och anses var ett verkligt kvalitetsvarumärke inom champagne i världen. Att också omnämna Louis Roederer – vars lyxiga Champagne Cristal under sent 1800-tal levererades i sina genomskinliga flaskor av äkta kristall till ryska hovet och tsar Alexander II – i den här listan är ett krav.

Den s.k. James Bond-champagnen, eller Bollinger som den heter, är även den en storslagen champagne som använde filmindustrin för att kommersialisera sin produkt. Från 1973 till 2006 har Roger Moore, Pierce Brosnan och Daniel Craig, alla Bond-skådespelare, bett om en flaska Bollinger i Bond-filmerna.

Taittinger, Freixenet, Veuve Cliquot, Billecart Salmon och Duval-Leroy

Namn med ett speciellt historiskt värde och som också bör nämnas i den här listan är; Taittinger, Freixenet, Veuve Cliquot, Billecart Salmon och Duval-Leroy.

Champagne är den ädlaste av drycker – och när du har smakat ett glas av de främsta champagnerna i världen, kan säga till dig själv att du äntligen har firat livet.  Låt oss njuta av ett glas av de bästa champangerna! Skål!