Champagnetyper – Olika typer av champagne

vilka champagnetyper är bäst

Champagne är ett slags mousserande vin som kommer från regionen Champagne i Frankrike. Det är endast mousserande vin från denna region som det är juridiskt tillåtet att kalla Champagne på grund av att Frankrike har stränga regler för champangetillverkning. För att göra riktig champagne används en speciell process som kallas ”méthod champenoise” som är den traditionella franska metoden för att skapa bubblor i vinet. Även om denna process används i andra delar av världen, bör deras produkter fortfarande kallas mousserande vin istället för champagne.

6 grundläggande champagnetyper

Det finns flera olika typer av champagne och de kan kategoriseras på många olika sätt men det finns sex grundläggande champagnetyper.

Brut

Brut är den torraste av alla champagner och i teorin aldrig sötad. De största varumärkena som Moet et Chandon och Bollinger har alla sina egna varianter av Brut champagne och detta är förmodligen den champagne som du är van vid att dricka eftersom det är den mest populära typen. Detta är också den mest vanliga champagne-presenten och ges ofta bort när man firar viktiga tillfällen som bröllop eller speciella födelsedagar. Extra torr champagne är nästa upp på sötmaskalan. Denna typ av champagne är något sötare än Brut och därför inte lika torr.

Halvtorr – och torr champagne

Torr champagne klassificeras som något söt champagne och är tillverkad av druvor från olika vinstockar. Halvtorr är något sötare än torr och den sötaste champagnen som finns tillgänglig kallas söt champagne. Denna typ är inte så populär och kan därför vara svårare att hitta.

Rosé champagne

På senare år har populariteten av rosé champagne ökat kraftigt på grund av dess söta och fruktiga smak. Rosé champagne görs med druvor från pinot noir eller chardonnay. Vissa champagneproducenter kommer helt enkelt lägga till en touch av pinot noir till champagnen för att ge den smak och kropp krävs.

Vintage champagne och non-vintage champagne

Alla dessa champagnetyper kan också klassificeras under två rubriker, vintage champagne och non-vintage champagne. Vintage champagne framställs med druvor som skördats från ett enda år då producenten känner att druvorna är särskilt bra. Vintage champagne måste skapas med minst 80% av det årets skördade druvor och måste lagras i tre år innan den släpps ut på marknaden. Detta kan göra att champagnen blir mycket dyr om det tillverkades för många år sedan. Icke-vintage champagnen är betydligt mer tillgänglig eftersom den är tillverkad av druvor som har skördats från ett antal olika år.

Champagne används ofta för att fira eller markera ett speciellt tillfälle. Det är också en utmärkt present till någon som firar något. Champagne-presenter finns i ett antal olika varianter. Champagne som är personlig är ett bra sätt att lägga till en speciell effekt genom ett personligt meddelande på flaskans etikett.