Champagneprovning

allt om champagne

Det finns många mysterier kring champagne. Varför smakar champagnen som den gör? Hur tillverkas champagne? Och hur uppstod champagnen egentligen?

Frågorna är många och svaren har våra provare. Du får genom vår unika provning lära dig om hur champagnen kom till och  hur den tillverkas idag.  Du får ta del av en mängd olika sorters champagne som vi tillsammans kommer betrakta, dofta och smaka på. Du får exklusiva kunskaper om champagne som gör att du kan briljera för vänner och bekanta och du kommer inte längre att känna dig vilsen när du ska välja vilken champagnesort du ska skaffa till festliga tillställningar.

En champagneprovning tar ca 120 minuter. Champagneprovning Stockholm kan anordna din provning precis var du vill ha den. Våra öppna provningar äger rum i en mysig källarlokal som är belägen i Gamla Stan. Adress: Själagårdsgatan 21. Annars kan vi även ordna en provning i ditt hem, på en krog eller  i annan lokal.

Obs! Har du ett presentkort hos oss gäller det ej som betalning på plats. Du behöver anmäla plats i god tid, samt få en bekräftelse.

Våra provningstillfällen hittar du HÄR!

Allt om champagne

Vad är champagne?

Låt oss börja med den fundamentala frågan – vad är champagne egentligen? Champagne är ett mousserade vin. För att säga det ännu enklare, det är ett vin som har bubblor eller är kolsyrat. För champagne är ju faktiskt vin. Champagne är också en nordlig region i Frankrike. Det är här som champagne tillverkas och hälls på flaska för hela världen att sedan njuta av. Faktiskt är det så att det är bara om vinet kommer från Champagneregionen som det får kallas champagne. Om det produceras någon annanstans i världen heter det helt enkelt mousserande vin.

Champagnens ursprung

Historian angående champagnens ursprung är som så mycket annat väldigt bestriden. Den mest kända folkmunshistorian är att en munk vid namn Dom Pérignon introducerade bubblor i vinet av misstag. Därefter så fortsatte han att arbeta med att dramatiskt förbättra drycken och så småningom blev den väldigt omtyckt av de franska aristokraterna. Detta skulle då ha varit början av den nästan kungliga imagen som champagnen har idag. En annan teori är att mousserande vin började produceras i kommersiellt syfte i regionen Languedoc på 1530-talet.

Engelsmännen påstår också att de hjälpte drycken på traven, och detta är också en intressant vinkling. På den tiden fanns det en stark export av franska viner till de Brittiska öarna. Många gjordes om till starkvin med hjälp av lite brandy och socker för att få vinet att hålla den långa resan. Men eftersom Champagne låg närmare i avstånd till de Brittiska öarna la man bara till lite socker i vinet och detta endast eftersom engelsmännen gillade sina viner söta. I denna tidiga tappningsprocedur så omvandlades sockret till en liten mängd jäst och koldioxiden som utvecklas i fermenteringen blev fast kvar inuti flaskan. Resultatet blev då mousserande vin. Bubblande viner ska ju vara festliga och njutbara, eller det är i alla fall vad dåtidens marknadsföring fick oss att tro, och sedan dess har champagne avnjutits i alla sorters firande runt om i hela världen.

Men vilken teori man än vill gå på, så vet vi att champagnen föddes runt 1600-talet.

Produktionsmetod

Methodé champenoise är den traditionella metoden när man framställer champagne. En första fermentering sker först. Druvorna man använder är Pinot noir, pinot meunier och Chardonnay. När man sedan tappar vinet så lägger man till några få gram jäst och några få gram av kristalliserat socker. Detta sätter igång den andra fermenteringen som producerar bubblorna i vinet. När jästen börjar konsumera socker så produceras alkohol och koldioxid. Eftersom koldioxiden inte kan fly ut ur flaskan så absorberas det av vinet.   Det är därför när vi öppnar en champagneflaska vi möts av en ström av små bubblor.

Hur man serverar champagne

Champagne bör serveras i champagneflöjter. En flöjt är ett smalt glas som lutar smått inåt ju längre upp man kommer. Detta hjälper att hålla bubblorna kvar så länge som möjligt och låter dig avnjuta champagnen till fullo. Champagne förvaras bäst lutande, som de flesta viner, i mörka, fuktiga och 12 gradiga utrymmen. Du bör kyla champagnen några timmar innan servering till runt 7 grader.

Om man smäller upp en champagneflaska så slösar man på drycken, och även fast det är roligt, så kanske du inte vill det om du betalar 1000 kronor eller mer för den. Därför bör man smyga upp flaskan genom att mjukt ta av korken i en 45 gradig vinkel. Detta gör att champagnen stannar kvar i flaskan.

Nya idéer med champagne

Champagne kan också avnjutas genom att man blandar den med andra drycker för att få goda och fina cocktails. Drinken Mimosa är ett perfekt sådant exempel. Den uppfanns 1925 på Hotell Ritz i Paris. Blanda lika delar champagne med apelsinjuice i en champagneflöjt och garnera med en apelsinskiva och njut av denna fantastiska drink. Lägg till ett halvt mått Campari och du får en Grand Mimosa.  Ett annat suveränt sätt att dricka champagne är att lägga till ett halv mått crème de cassis i champagneflöjten och garnera med lite citronskal. Du får du en Kir Royal. Till sist för er ölälskare så kan du dricka champagne med din stout också. Häll i kyld stout (helst Guinness) i ett kylt vinglas till hälften och fyll upp med kyld champagne. Denna dryck uppfanns då man sörjde att Prins Albert, Drottning Victorias gemål, hade dött, och därav namnet Black Velvet.

Mer om champagne

Det finns olika sorter av champagne. Dessa varierar i torrhet och sötma. Den torraste kallas Brut. Detta är standardchampagnen. Därefter kommer Extra Dry. Om du föredrar sötare viner så kan sec och semisec vara ett bättre och sötare alternativ för dig. Du har också blanc de blancs som är gjord av enbart chardonnay druvor eller blanc de noirs som är gjord av enbart eller både pinot meunier och pinot noir.

Medan fransmännen föredrar sin champagne ung och ungdomlig, så föredrar engelsmännen sin rundare och mognare. Därför gillar de mer lagrade viner. En liten lagring av vinerna i ett mörkt skåp rekommenderas för de flesta champagner. Minst 6 månader för vanliga viner och minst 8 år för vintage viner. En vintage champagne är en champagne som har året då vindruvorna skördades utskrivet på flaskan. Detta är ett outblandat vin från en enda skörd det året. De betraktas oftast som bättre och är stämplade som premium. Några av de senaste vintageåren som betraktas som fantastiska är 1990, 1995 och några från 1996.

Champagne bedöms på en 100 poängs skala av experter. De publicerar alla sina bedömningar på egen hand. Det finns vissa avvikelser mellan dem, men de är oftast väldigt små.

Några av de riktigt stora märkena av champagne är Dom Pérignon, Krug, Moët & Chandon, Bollinger och Laurent-Perrier. Du kan utan tvivel ta vilken flaska som helst av dessa märken och njuta av de rika franska smakerna i sin finaste prakt.