Champagneglas – Rätt glas höjer upplevelsen

3 bra champagneglas

Olika sorters Champagneglas

Det finns många tillverkare som är i branschen för att utforma champagneglas i olika stilar. Dessa finns i många olika prisklasser, dock måste du vara lite uppmärksam så att du köper rätt glas för dina ändamål.

Tre typer av de bästa champagneglasen

Champagne är en fin dryck som förtjänar ett fint glas om du vill få ut det bästa av det. Men med alla typer av champagneglas som finns där ute är frågan hur ska man välja? Det kan bli väldigt förvirrande! Men innan du börjar drabbas av panik och slänger dig över alla glas du kan hitta, luta dig tillbaka och koppla av. Här kommer du att få en guide för champagneglas.

Flute – Flöjtglas

Flöjtglas, har en fälg som är utformad för att ha ett sken. Det är ett ganska långt champagneglas som har en snäv omkrets och kommer med ett skaft som antingen har en lång eller medellång stjälk. Flöjt champagneglaset  har de mest eleganta linjerna och är perfekt för visning av alla dessa härliga champagne bubblor.

Stick in fingret i botten på flöjtens skål och du kommer sannolikt att känna en grov yta. Det är inte ett fel utan det fungerar snarare som en punkt där bubblorna kan samlas och sedan resa till toppen av glaset.

Flöjter har en rak mun och  har gnistrande kanter som används oftast för servering av mousserande viner från en yngre årgång eftersom utformningen  inte riktigt gör mycket för att bevara den härliga doften av god champagne.

Tulip – Tulpanglaset

Tulpanglaset, även om det ibland kallas för champagneflöjt men aldrig en trumpetflöjt, så är den väldigt lik den vanliga flöjten  men den största skillnaden är att kanten tenderar att bukta inåt.

Dessa tulpanchampagneglasen har en skål som är bredare än sin mun och ser snarare ut som vanliga vita vin glas. Tulpanglasen används oftast av champagne experter som gillar hur glasets krökta mun fångar champagnens doft. I själva verket, när ett tulpanglas inte är tillgänglig, kommer finsmakare välja att servera dyra champagner i vita vin glas och hoppa över flöjterna och kupéer helt.

Champagne Saucer – champagne coupe

Champagnetefatet, även kallad champagne coupe, har en mycket distinkt design som har hjälpt det förtjäna sitt namn. Det är grunt och har en bred kant, det kommer även med ett ganska kort skaft. Dessa var champagneglasen som mest användes av champagne kännare den första tiden av det förra seklet.

Dessa dagar kan du dock märka att detta glas inte används lika så ofta. Detta eftersom experter finner att denna design gör att alla läckra dofter flyr och champagnen tenderar att bli avslagen ganska så snabbt. Men dessa champagne tefaten fungerar väldigt väl för bröllop och mer avslappnade fester.

Några tips för att välja champagneglas

Människor som vill bli seriösa angående champagne gör klokt i att investera i några glas med hög kvalitet. Som till exempel tulpanglasen, eftersom de verkligen kommer att hjälpa dig att uppskatta din champagne. Men för mer avslappnade tillfällen så kommer det att fungera med billigare Flöjter eller tefat champagneglas.

I själva verket kommer du att finna att dessa champagnetefaten är perfekta för fester där saker är avslappnade. Men de är fortfarande något tråkigare. Du kan även skaffa dessa glas inför ditt bröllops champagne fontän då de fungerar ganska bra för detta ändamål.